Як пом'якшити виноградне листя для долми?

Виноградне листя бажано щоб було свіже, молоде, але можна мариноване, якщо листя свіже його треба промити і покласти в гарячу воду на 1-2 хв. щоб вони стали м'якими і добре загорталися при формуванні долми, якщо листя мариноване їх покласти в теплу воду на 10-15 хв.6 Sept 2019

2Якщо виноградні листя попалися жорсткі або занадто солоні, краще заздалегідь обдати їх окропом.

* Якщо використовуються виноградне листя, консервовані в сольовому розчині, перед застосуванням потрібно обов'язково залити їх окропом, через 5 хвилин злити і промити холодною водою. Виноградне листя, підготовлені таким чином, готові для подальшого застосування для долми.

Виноградне листя добре промити (краще промивати не у проточній воді, а у великій мисці або раковині, кілька разів змінюючи воду, щоб зберегти цілісність листя. Виноградне листя краще брати молоді, завбільшки приблизно з долоню.