Чому мед не однорідний?

Це пов'язано з кількістю вологи, що міститься в меді (норма вологи в меді – до 22%): якщо кількість вологи не перевищує 14-19%, мед практично не дає таких відшарування (такий мед умовно називають «сухим»), кристалізація такого меду щільна, тверда.

Від медоносу насамперед залежить співвідношення глюкози та фруктози. Тому чисто фруктозний мед, Такий як акацієвий, може не "встати" приблизно ніколи. А ось мед з соняшнику застигає прямо на очах, вже за тиждень може застигнути. Мед з ріпаку іноді кристалізується прямо в стільниках.

Розведіть мед у склянці води та додайте трохи йоду. Натуральний мед не утворює осаду, якщо в ньому є домішки (крейда, борошно, тирса, крохмаль), вони осядуть на дно або спливуть на поверхню. У розчин води та меду потрібно капнути йод, що допоможе виявити борошно чи крохмаль. Якщо вони дійсно є, розчин синіє.

Якщо мед, який Ви купили, починає кристалізуватися нерівномірно, з розшаровуванням та утворенням рідкого шару на поверхні, означає він з підвищеною вологістю. Швидше за все, його збирали незрілим, щоб прискорити процес, і їсти його не варто (його і продавати було не можна). Наявність центрів кристалізації.